fredag 3 juli 2009

Citronpaj och tårta på midsommar

Vi bestämde oss för att ha två olika tårtor till midsommar i år. Mammas sambo Josef gjorde en fantastisk gräddtårta med jordgubbar, aprikoser, kiwi och banan i, väldigt fräscht!

Jag gjorde en citronpaj som är superenkel och god och perfekt för sommarfika.

Botten består av: 2½ dl mjöl, ½ dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 125 g smör som man blandar och gör botten av. Grädda den i ca 7 min på 200 grader, stick hål i den innan den ställs i ugnen. Under tiden vispar man 3 ägg med 2 rågade dl socker, sedan tillsätter man ½ dl mjöl och 1 dl pressad citronsaft och lite rivet skal om man vill - vispa på snabbt. När botten är klar efter förgräddningen så häller man i citronblandningen och gräddar på 175 grader i ca 15 min. Pajen är klar när den "dallrar" lite i mitten när man skakar försiktigt på formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar