onsdag 18 februari 2009

Fransk äppelpaj med hemgjord vaniljsås


Det här är den perfekta äppelpajen om man inte har så mycket tid eller fantasi. Man köper en rulle smördeg i kyldisken. Sedan behöver man ca 8 äpplen, smör, kanel och råsocker.
Man lägger degen i en rund form med måtten 26-28 cm i diameter. Sedan får man klippa bort på de kanterna där den hänger utanför och lägga till där det saknas - klipp och klistra lite. Gör sedan hål med en gaffel så att den kan andas under äpplena.



Skala äpplena, skär dem i hälften och ta försiktigt bort kärnhuset. Sedan lägger man halvorna med den platta delen nedåt och skär tunna skivor, men håller ihop halvorna och placerar dem i formen på degen. När man sedan fyllt hela formen så strör man över socker och kanel och tar små bitar med smör och lägger lite på en del av äppelhalvorna.


Sedan ställer man in den i ugnen och bakar på 180 grader i ca 30 min. Det är bara att hålla koll på att degen inte bränns vid och att äpplena blir mjuka.

Hemmagjord vaniljsås: (recept ur boken "Desserter", Jan Hedh)
Ingredienser:
1 vaniljstång 5 dl mjölk, röd
120 g äggula, ca 6 st
125 g strösocker

Dela vaniljstången på längden, skrapa ner vaniljkärnorna i en kastrull och tillsätt mjölken och lägg i stången. Låt detta koka upp, stäng sedan av värmen och ställ åt sidan under 10-15 minuter under lock. Ta sedan upp stången.



Vispa äggulorna med sockret under 4-5 minuter tills det blir tjockt och luftigt. Häll sedan den varma mjölken över detta, sakta och under ordentlig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev. Rör tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85 grader.


Sila sedan ner såsen i en kall skål och kyl omedelbart, går bra på balkongen om det inte är minusgrader eller i ett kallt vattenbad. Sedan ska den stå i minst en timme, gärna några.


Jag kan verkligen rekommendera att göra egen vaniljsås, det är stor skillnad i smak och inte alls svårt eller tidskrävande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar