fredag 5 juni 2009

Rabarbersaft med vanilj



Sommar!

Fick en massa rabarber av min snälla granne (som är stolt ägare av en kolonilott) som räckte till både rabarberpaj och saft.
Ingredienser till saften

3 kilo rabarber i tärningar
2 ekologiska citroner
1 vaniljstång
60g vinsyra
4 liter vatten
1 kilo socker per liter avrunnen saft (kan bli lite väl sött, testa först med 7dl)
Atamon till flaskorna

Gör så här

Skölj o tärna rabarber o tvätta och skär citronerna i skivor, dela vaniljstången i 2 cm stora bitar. Lägg allt detta i en stor gryta, strö över vinsyran. Koka upp 4 liter vatten i en separat gryta. Häll det kokande vattnet över rabarberna, citronerna, vaniljstången och vinsyran och låt stå i två dygn med lock på.
Efter två dygn silas allting. Rör ner 1 kilo socker per liter avrunnen saft, rör länge tills sockret löst sig. OBS! Saften är färdig efter silningen, den behöver inte kokas upp på nytt. Häll upp på Atamon-behandlade flaskor (står på Atamonförpackningen hur man gör detta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar