
1 kg rabarber, skalade och skurna i bitar.
1 kg hallon, färska eller frusna.
2 vaniljstänger
5 - 6 dl syltsocker (eftersom hallon och rabarber är syrliga kan man ta 6 dl syltsocker, jag använder dock endast 5 dl enligt recept).
2 msk färskpressad lime (kan uteslutas).
Nyfiken i en strut!
Lägg i allt, utom den pressade limejuicen, i en tjockbottnad kastrull, vaniljstängerna ska delas och man använder endast de urskrapade fröna. Låt det koka sakta i 20 min. Rör lite under tiden. Ta bort katrullen, pressa i limen och låt svalan. Sedan värmer man burkarna på 100 grader i ugnen för att sterilisera. När marmeladen helt svalnat, fyll burkarna, ställ dem upp och ner i 5 min. Sedan är allt klart och kan ställas in i kylen. Eftersom marmeladen inte innehåller konserveringsmedel så håller den inte i flera månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar