I maj fyllde Dale år och vi skulle ha middag för nio personer. Jag brukar föredra att göra en buffé när det blir många personer, då slipper man tänka på vad alla äter och gillar.

Jag valde att göra mat med inspiration från olika platser i världen (med tanke på att gästerna kom från Tjeckien, Thailand, England och en och annan halvitalienare):
- Kebabjärpar
- Vårrullar (räkor, salladslök, glasnudlar, groddar och koriander)
- Sås till vårrullarna, Nouc cham (recept hittar du under "Färska vårrullar" som jag gjort tidigare)
- Kokos- och limemarinerade laxspett (Skär laxen i kuber och marinera i kokosmjölk, citrongräs, limeblad, pressad limejuice, koriander, röd chili och ingefära)
- Aubergineröra
- Tzatziki
- Oliver
- Potatissallad (Riven zucchini, tunt skivat rödlök, olivolja, vitvinsvinäger, fransk dijonsenap, salt och peppar)
- Kycklingklubbor (marinerade i sweeet chili sås, soja, koriander, olja och kryddor)
- Cous cous med olja, citron och koriander
- Bröd
- Blandade ostar


Till efterrätt gjorde jag en Philadelphiatårta, receptet kommer från min kompis Lotten. Det som är bra är att man kan göra den dagen innan.
- Smula 10 Digestivekex i en skål, smält lite smör i detta (ca 25 g) och lägg röran i en botten på en rund form (med avtagbara kanter) ställ in i frysen.
- Blanda en ask (stor) Philadelphiaost med 4 äggulor, 3 dl socker och 2 tsk vaniljsocker i en skål.
- Vispa grädden hårt.
- Vispa 4 äggvitor hårt, testa - det ska gå att vända på bunken utan att de åker ut.
- blanda först i grädden i ostblandning och sedan äggvitorna.
- Häll över botten som nu ska vara hård efter att ha stått i frysen.
- Täck med plastfolie och ställ in i frysen och låt stå över natten.
- Ta ut tårtan ca 10 min innan servering och dekorera med valfria färska bär, riven choklad mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar