söndag 6 december 2009

Milda macaroner!

Vi har länge varit smått besatta av les macarones (makroner sv.). De kommer i underbara smaker och färger. Vi valde att göra choklad och passionsfrukt. Vi hittade ett recept i Journal Chocolat från självaste macaronkungen Michel Cluizel i Paris.

Macaronskal:
300 g mandelmjöl (Det fick vi från vår vän Pelle Olsson, se hans kafé som vi kommer att skriva om snart! Helt underbart!). Hemligheten är att inte göra macarones på färskmalet mjöl utan det ska helst stå i en månad eller så, så att det är helt torrt.
300 g florsocker
2 msk osötat kakaopulver (om man ska göra chokladmakroner, vi gjorde halva med choklad)
3 äggvitor

Maräng: 2 äggvitor, 270 g vitt socker och ½ glas vatten.

Fyllning: (Vi valde en fyllning från en svensk kokbok)100 g rumsvarmt smör, ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker, 1 äggula, smaksättning: vi tillsatte en passionsfrukt i halva smeten och kakao i den andra.

Fint samarbete!

Blanda florsocker och mandelmjöl i en stor bunke. Tillsätt kakaopulver. Häll i äggvitorna och mixa med en elvisp tills det blivit en tjock smet. Låt sedan smeten vila en stund. Vispa äggvitor till vit marängsmet i en annan bunke. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det blir 120 g, använd en termometer. Häll sedan försiktigt ner sockerblandningen i marängen, när den sedan blivit fingervarm tillsätter man mandelsmeten. Blanda försiktigt ihop med en slickepott.

Klick sedan ut smeten i lagom stora klickar på ett bakplåtspapper, ungefär lika stora som en femkrona. Andvänd en sked eller sprit. Låt dem sedan vila i ca en timme. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 150 g i ca 15 minuter. Så fort de är klara, dra bort pappret från den varma plåten och låt dem svalna på ett galler.

Under tiden vispa ihop fyllningen till en fluffig smet. När makronerna svalnat vänder man på dem med den platta sidan uppåt och lägger i fyllningen på en och tar en till halva och pressar ihop. Himla gott och för mig blev det även frukost dagen efter...

Vår lilla servitris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar