Hittade lakritsstänger på Apoteket (finns även här ) som även hade ett handskrivet recept från svunna tider...! Så här gör man:
Ingredienser
5 dl grädde
0,5 kilo strösocker
5 msk ljus sirap
2 msk flytande glukos (finns också på Apoteket)
30 g smör
2st lakritsstänger (krossas i mortel)
Alla ingredienser kokas ihop på ganska het värme. Rör inte för ofta. Gör kulprovet för att se om den är färdig; häll några droppar i ett glas med kallt vatten, kolan är färdig när dropparna går att forma till en kula. Häll upp på smörat bakplåtspapper i en långpanna. Låt stelna, klipp eller skär i bitar. Slå in i smörpapper eller cellofan.

Ingredienser
5 dl grädde
0,5 kilo strösocker
5 msk ljus sirap
2 msk flytande glukos (finns också på Apoteket)
30 g smör
2st lakritsstänger (krossas i mortel)
Alla ingredienser kokas ihop på ganska het värme. Rör inte för ofta. Gör kulprovet för att se om den är färdig; häll några droppar i ett glas med kallt vatten, kolan är färdig när dropparna går att forma till en kula. Häll upp på smörat bakplåtspapper i en långpanna. Låt stelna, klipp eller skär i bitar. Slå in i smörpapper eller cellofan.
PS. Vi har något att bekänna, vi misslyckdes med smeten, då vi var lite för ivriga och fuskade med kulprovet. Det gjorde att kolan inte stelnade som den skulle. Men beslutsamma som vi är så skrapade vi av kolan från bakplåtspappret och ner i grytan igen och värmde på ytterligare ca 5-10 min, nu var kulprovet perfekt och det fungerade = gudomlig kola!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar