söndag 6 december 2009

Favoritlussekatter!

Söndag, mörkt och andra advent, vad kan bli mer perfekt än att fylla huset med saffransdoftande lussekatter. Jag gör alltid ett recept ur boken En god jul, mycket smör och vit sirap istället för socker. Ett undantag, jag smälter inte smöret ihop med mjölken utan gör allt och på slutet arbetar jag in det rumsvarma smöret i degen. Detta är ett tips som jag snappat upp på tv, degen blir fantastisk!


Du behöver:
2 påsar saffran, 1 g totalt
200 g smör
5 dl mjölk, jag tar alltid röd mjölk till bakning.
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl vit sirap
1 ägg
17-18 dl mjöl

Russin och ett ägg till pensling vid sidan av.

Gör så här:
Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit, när det är malet, tillsätt ca 2 msk hett vatten och låt stå. Värm upp mjölken till fingervarm temperatur. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt mjölken, rör om tills allt är upplöst. Häll i saffranslösningen, sirap, ägg och salt. Sedan ska man arbeta degen ordentligt. När den känns klar tillsätter man smöret, lite i taget och knådar in allt, man måste tillsätta mer mjöl under detta steg lättast gör man det på en bänk. När den sedan känns elastisk och fin lägg tillbaka i bunken och jäs under handduk i 40 min.

Sedan tar man fram degen och delar in i små bollar och rullar dem i korvar och gör till lussekatter, tryck ner russin hårt i de respektive hålen, lägg på bakplåtspapper och jäs igen i 35 min. Sedan penslar man med ägg och in i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 8-12 min, beroende på storlek. Kolla noga. Ta sedan ut och lägg på galler på en gång, annars blir de blöta under.

1 kommentar: