

Du behöver:
2 påsar saffran, 1 g totalt
200 g smör
5 dl mjölk, jag tar alltid röd mjölk till bakning.
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl vit sirap
1 ägg
17-18 dl mjöl
Russin och ett ägg till pensling vid sidan av.
Gör så här:
Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit, när det är malet, tillsätt ca 2 msk hett vatten och låt stå. Värm upp mjölken till fingervarm temperatur. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt mjölken, rör om tills allt är upplöst. Häll i saffranslösningen, sirap, ägg och salt. Sedan ska man arbeta degen ordentligt. När den känns klar tillsätter man smöret, lite i taget och knådar in allt, man måste tillsätta mer mjöl under detta steg lättast gör man det på en bänk. När den sedan känns elastisk och fin lägg tillbaka i bunken och jäs under handduk i 40 min.
Sedan tar man fram degen och delar in i små bollar och rullar dem i korvar och gör till lussekatter, tryck ner russin hårt i de respektive hålen, lägg på bakplåtspapper och jäs igen i 35 min. Sedan penslar man med ägg och in i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 8-12 min, beroende på storlek. Kolla noga. Ta sedan ut och lägg på galler på en gång, annars blir de blöta under.
Åh! Ser fantastiska ut! Ska jag baka nästa helg:)
SvaraRadera