söndag 4 januari 2009

Sufflé dagen - mycket lyckat resultat

Ella fick ta en paus i pärlplatteproduktionen och provsmaka hon med

Dale åt två (!) som förrätt


Sara fick provsmaka först, eftersom hon är gravid

Gordon skulle ha blivit mycket nöjd om han sett denna....!


Tada!

Två små barn som väntar på tomten...?

Skjuts in i ugnen

Äggvita - check

Sockrade formar med rabarberkompott

Rabarbersuffléer
När vi gjorde suffléerna valde vi att kombinera två olika recept. Vi gjorde 5 st suffléer i formar som var D:8 cm * H:4 cm.
Först gjorde vi en vaniljkräm ur boken "Desserter" av Jan Hedh men vi gjorde endast halva satsen.

Ingredienser vaniljkräm, ½ sats:
2,5 dl mjölk (röd)
½ vaniljstång
60 g äggula, ca 3 st
62,5 g strösocker
20 g maizena
12,5 g smör

Krämen var mycket enkel att göra. Anledningen till att vi valde vaniljkräm och inte vaniljsås är för att de i denna bok använder det. Problemet var bara att vi inte kunde använda grundreceptet ur boken då de skrivit att man skulle använda en "vit sås" tillsammans med vaniljkrämen, men ingenstans i hela boken stod det vad denna vita sås är för något...

Vi valde att kombinera vaniljkrämen med ett recept som vi hittade på Tasteline och som de i sin tur tagit från Jamie Oliver, vi följde det nästan helt förutom att det skulle vara pepparkaksmulor i den och det hade vi inte.

Vi började med att smöra formarna och bröa dem med strösocker och ställde in dem i kylen. Satte på ugnen på 175 grader, vilket verkar vara standardtemperatur för sufflé i alla kokböcker, och satte in en bakplåt strax under mitten för uppvärmning.

Sedan gjorde vi en rabarberkompott på ca 10-12 rabarber som vi kokade på medelvärme tillsammans med strösocker tills de mjuknat något. När kompotten svalnat fördelade vi den i formarna och ställde in i kylen igen under tiden att vi gjorde själva sufflésmeten. Vi hade inte resten av rabarberna i själva smeten vilket det egentligen skulle vara enligt Jamie Olivers recept utan vi hade endast i botten.

Sufflésmeten - ingredienser:
2 msk strösocker
25 g rumsvarmt smör - till formarna.
1 äggula
1,5 dl vaniljkräm eller vaniljsås
1 tsk vetemjöl
4 st äggvitor
1 nypa flingsalt

Sedan fördelade vi smeten i formarna med kompotten i botten. Man ska dra av topparna så att de blir helt släta utmed kanten och torka av formarna mycket noga så att de inte har socker eller smet runt om, det bränns då och blir fult.

Vi gräddade dem i 15 minuter vilket visade sig vara lite för länge eftersom vi använt vaniljkräm, vilket blir tjockare än om man använder sås. De blev mycket goda men nästa gång har vi dem inne i 10-12 minuter. Använder man vaniljsås kan man nog ha dem i 15-18. De ska bli gyllenbruna och ha rest sig då är de klara.

Lite viktiga tips för suffléer är att man när man vispar äggvitorna ska börja detta på medelhastighet när man använder en elvisp tills de styvnat och sedan, när man tillsätter sockret kan man börja vispa på hög hastighet tills de stelnat. Annars kan de spricka i ugnen. Man vet att de stelnat när man kan vända bunken upp och ned utan att äggvitesmeten åker ur (se bilden ovan). Det är också viktigt att när man blandar ihop vaniljkrämssmeten med äggvitorna att man vänder i det sakta och mycket försiktigt annars blir det luft i smeten och då blir det inte bra.

Vi har inte skrivit ut hur man gör själva recepten men angett de böcker och webbsidor där vi hittat recepten, har du frågor kring detta så hjälper vi gärna till!

Resultatet blev igår mycket lyckat och det var inte så läskigt att göra suffléer som vi fått för oss, det låter svårare än vad det är, våga prova och NJUT!

1 kommentar:

  1. Det ser supergott ut! Jag följer en liknande blogg som heter Cafe Kanel, kanske en sida ni vill besöka? Jag länkar till den från min sida om ni är nyfikna.

    Välkomna in i bloggträsket! KRAM

    SvaraRadera