onsdag 6 januari 2010

Nyårsmenyn 2009

Förrätt

Varmrätt

Dessert


Förrätt:
Pilgrimsmusslor med mangosalsa
Ingredienser
2 tomater
1 mango
1 avokado
1 röd chili
0,5 klyfta vitlök
knippe färsk koriander
saft av 1 lime
saft av 0,5 apelsin
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
salt o peppar

Hacka alla ingredienser, finhacka chili, vitlök o koriander. Smaksätt med citrussaft, honung, olja, salt o peppar. Gnid in pilgrimsmusslorna med olja, stek i grillpanna på het värme några minuter per sida.

Varmrätt:
Helstekt hjortfilé med pressad potatis, sockerärtor, cognacspetsad sås o svartvinbär gelé
Bryn köttet och helstek i ugn på 125 grader. Vi täckte in köttet med bacon då sältan ger köttet fin smak. Ta ut köttet och låt vila i folie då innerteperaturen (änvänd stektermometer) är 58 grader (förutsatt att man vill ha det rosa, annars 55-56 om man föredrar mer blodigt).
Såsen gjorde jag på vatten, viltfond, spad från köttet då det var färdigt i ugnen samt timjan som fick koka ihop länge. Red med maizena redning och tillsätt grädde o konjak efter smak.

Dessert:
Hallonpannacottapaj

Ingredienser pajdeg
12 st digestive kex
75 g smält smör
Mixa i matberedare och tryck ut i form med löstagbar botten. Låt stå kallt.
Fyllning
3 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl strösocker
250 g hallon (går bra med frysta, låt tina)
200 g philadelphiaost

Lägg gelatin i blöt i en skål. Häll grädde o socker i en tjockbottnad kastrull och sjud över svag värme tills sockret löst sig. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i varma grädden. Ta från plattan och låt gräddblandingen svalna något. Mixa hallonen med mixerstav till en puré. Rör ner osten o hallonen i grädden. (Jag silar alltid för att slippa tusen hallonkärnor men det är en smaksak). Vispa tills det är en slät kräm och häll ner i pajformen. Låt stå kallt minst tre timmar eller tills den stelnat. Garnera med färska hallon och vit choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar