måndag 4 april 2011

Pulled pork


Köttet bakas på låg temperatur i ugnen i ca över 5 timmar vilket gör att det blir så mört att det faller isär, mmm! Så här gör man:

Ca 1,5 kilo fläskkarré i hel bit (leta efter en som är fint marmorerad av fett då köttet blir extra saftigt)


Ingredienser: 1 msk hel spiskummin

0,5 msk koriander (torkad går fint)

0,5 torkad anchochili (ca 2cm)(funkar även med annan chili)

1,5 msk paprikapulver

0,5 dl ljust muscovadosocker

1 tsk svartpeppar

1/3 msk salt

Sätt ugnen på 125 grader, mortla samtliga kryddor och gnid sedan in dem i köttet. Lägg köttet i en ugnsform med höga kanter, täck m folie så det inte kommer ut någon luft alls. Baka i mitten av ugnen 5 timmar, eller tills köttet nästan ramlar isär.

Ta ut formen och ta av folien. Höj värmen till 225 grader. Sila bort spadet från köttet och häll lite av det över köttet. Ställ in plåten i ugnen i ca 30 min. Låt köttet få färg o krispig yta.


Vi serverade tillsammans med detta:

Barbequesås 1 gul lök 3 msk hackad färsk ingefära 1 röd chilifrukt 1 dl ljust muscovadosocker 1,5 dl vitvinsvinäger 2 burkar hela tomater salt olja

Skala o hacka löken o ingefäran. Kärna ur (eller låt kärnorna vara kvar om ni vill ha det starkare) o finhacka chilin. Fräs i olja i ca 3 min. Tillsätt socker, vinäger o tomater. Låt småkoka minst 15-30 min. Smaka av med salt. Mixa med stavmixer.


Coleslaw Här brukar jag alltid höfta så det är inga exakta mängder. Denna blir inte så "geggig" då jag tycker att den blir fräschare så men man kan självklart ha mindre råkost och mer "sås" om man vill ha den mer klassisk.

Ca 2-3 stora morötter Ca 1/4 vitkålshuvud Ca 1 dl gräddfil (eller creme fraiche) Ca 1 msk majonäs Ca 1 tsk vitvinsvinäger Ca 1 tsk dijon Ca 1 tsk råsocker


Smaka av med salt o peppar (och eventuellt cayennpeppar om man vill ha lite sting). Grovriv morötter o vitkål. Blanda alla övriga ingredienser till en slät sås. Vänd ner morötter o vitkål. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar