måndag 4 april 2011

Banoffe - eller Banana Cream - Pie



Underbart god liten skapelse med spröd mördeg, kolasås, bananer, grädde och choklad.

Kolasåsen gör man enkelt genom att koka en (oöppnad) burk kondenserad mjölk i ca 1,5-2 timmar. Se till att burken är täckt av vatten under hela tiden. Låt sedan burken svalna i kallt vattenbad ca 1 timme innan den öppnas.


Mördegsbotten/pajskal: 75 g kallt smör 2 dl vetemjöl 1/4 dl florsocker Ett halvt ekologiskt ägg 1/4 msk kallt vatten. Kör tärnat kallt smör tillsammans med mjöl o florsocker i matberedare. Tillsätt ägg o vatten och kör snabbt ihop till en deg.

Tryck ut tunt i en pajform och låt vila i kylskåp minst 30 min. Nagga botten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 min. Låt svalna och pensla sedan tunt med smält mörk choklad (detta gör att pajskalet inte suger åt sig fukten från fyllningen och håller sig sprött längre, sen blir det ganska gott också...!).

Häll i kolasåsen och bre ut till ett jämnt lager. Skiva bananer tunt och täck kolasåsen med dem. Vispa 2,5 dl grädde (inte för hårt!) och bre ut över bananerna. Pudra med kakao! Tips: Jag tog chokladen som blev över från penslingen och bredde ut tunt på bakplåtspapper, bröt efter att den stelnat i bitar och garnerade med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar