måndag 7 februari 2011

Mazarintårta

Ingredienser; Mördeg 4 dl vetemjöl 1 dl socker 125 g rumsvarmt smör 1 ägg Mazarinfyllning 300 g mandelmassa 150 g rumsvarmt smör 2 msk socker 2 ägg 1 äggula frukt o bär (beroende på säsong, den här gången blev det päron), tex: päron, plommon, körsbär, nektariner, aprikoser, krusbär, vinbär eller björnbär Kristyr 1 äggvita 1,5 dl florsocker
Sikta ner mjölet i en bunke. Tillsätt socker, smör o ägg o nyp ihop till en deg. Ställ svalt minst en timme. Kavla ut o klä en normalstor pajform eller flera mindre. Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt o blanda med smör o socker. Tillsätt äggen, ett i taget, samt äggulan (spar vitan till kristyren). Rör till en slät smet o häll ner i pajskalet. Skär frukten i bitar (bären får vara hela) o tryck ner i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 35 min eller tills kakan fått vacker färg. Rör samman äggvita o florsocker till kristyr. Ringla över den avsvalnade kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar